Starostwo Powiatowe w Mielcu
Starostwo Powiatowe w Mielcu
08.03.2018 Kategoria: Edukacja
Smacznie, zdrowo, kolorowo
Uczniowie klasy 2c z II Liceum Ogólnokształcącego w Mielcu, jak na prawdziwych „biol-chemów” przystało, znają ludzki organizm „od kuchni”. I to dosłownie! Licealiści cyklicznie organizują w swojej szkole dni zdrowej żywności. Do tej pory odbyły się imprezy poświęcone m.in. dyni, burakom… a nawet czekoladzie, która jest świetnym źródłem magnezu!
Wszystko zaczęło się w roku szkolnym 2015/16. Właśnie wtedy ówczesna klasa 3c o profilu biologiczno-chemicznym zorganizowała pierwszy dzień zdrowej żywności. Uczniowie otrzymali zestawy żywieniowe na cały dzień. Jednak była to impreza o charakterze jednorazowym, bez określonej tematyki. Wszystko zmieniło się, kiedy to we wrześniu 2016 roku swoją naukę w szkole rozpoczęli uczniowie kolejnej klasy „c”. Zdecydowali się oni na kontynuowanie pomysłu poprzedników.
- Na lekcjach chemii i biologii w pierwszych klasach realizowane są tematy dotyczące zdrowej żywności. Właśnie stąd wziął się pomysł organizacji dni zdrowej żywności – już nie ogólnych, ale tematycznych, dotyczących np. wartości danego produktu pokarmowego czy składnika odżywczego – mówi Anna Lewandowska, nauczycielka chemii i wychowawczyni klasy 2C.
Witaminowy zawrót głowy
Na pierwszy ogień poszły witaminy. Uczniowie rozprowadzali zestawy posiłków, które wcześniej samodzielnie przygotowali. Na amatorów ekologicznego odżywiania czekały m.in. koktajle owocowe, sałatki, naleśniki czy musli. Kolorowe potrawy cieszyły się ogromną popularnością nie tylko wśród uczniów, ale również pracowników szkoły, którzy zgodnie chwalili wykonanie posiłków.
– Celem całej akcji było propagowanie zdrowego żywienia w najlepszy sposób – pysznie i zdrowo! – mówi Julia Tułacz, uczennica klasy 2c, jedna z organizatorek wydarzenia – Każdy konsekwentnie wywiązał się z powierzonego mu zadania, przy tym świetnie się razem bawiliśmy – dodaje współorganizatorka Mirella Szczęch.
Jednak dzień witamin to nie tylko posiłki. W ramach akcji odbyły się prelekcje przygotowane przez uczniów, które pokazywały zagrożenia wynikające ze spożywania niezdrowego jedzenia lub zbyt dużej ilości określonych składników. Każdy wykład kończył się quizem, którego zwycięzcy otrzymywali zdrowe drugie śniadanie w postaci ciasteczek zbożowych.
Czekolada – to się zjada!
Sukces pierwszego dnia zdrowej żywności nie mógł pozostać bez echa. Zarówno smakosze, jak i organizatorzy oczekiwali kolejnych edycji. Nie zawiedli się. Tematami kolejnych akcji były m.in. dynie, buraki czy… czekolada. Ta ostatnia tylko pozornie jest niezdrowa – tak naprawdę dostarcza energii oraz magnezu, który pozytywnie wpływa na procesy krzepnięcia krwi, reguluje rozwój układu kostnego oraz działa przeciwstresowo.
Podczas każdej akcji zwracano uwagę na różnorodność posiłków – uczniowie oferowali zarówno ciastka, jak i napoje czy słone przekąski oraz smaki raczej niekojarzone z danym składnikiem – np. w ramach dnia czekolady serwowano napój kakaowy przyprawiony papryką chili... Mimo nieszablonowości tego pomysłu, cieszył się on dużym uznaniem.
Nauczać przykładem
- W idei dni zdrowej żywności chodzi nam nie tylko o przyrządzanie potraw w danym miejscu i czasie – mówi Anna Lewandowska – Zależy nam przede wszystkim na wypracowaniu na stałe pewnych nawyków żywieniowych u uczniów (i nie tylko!). Chcemy pokazać, że da się jeść jednocześnie smacznie, zdrowo i kolorowo!
Fot: Michał Krawiec, uczeń II LO
DOKUMENTY
13 660-----------------------
zarejestrowanych przychodzących dokumentów w II kwartale 2024
LICZBA LUDNOŚCI
132 983-----------------------
mieszkańców powiatu mieleckiego
PIENIĄDZE
240 310 382-----------------------
planowanych dochodów budżetu w 2024 roku